Primăria Popeşti

judeţul Vrancea

23.05.2019

Meniu

CONTACT

Primăria comunei Popeşti,
judeţul Vrancea
Tel./Fax: 0237251911
e-mail: prim_popesti@yahoo.com

AUDIENTE

Primar - luni 900 - 1100

Viceprimar - joi 900 - 1100

Secretar - marţi 900 - 1100
in prima şi a 3-a săptămână din lună

Comuna Popesti, judetul Vrancea

Istoric

Primul document ce atesta numele satului Popesti este cel prin care Micea Voievod da porunca de danie unor credinciosi ai sai: "Din mila lui Dumnezeu, Io Mircea Voievod si domn a toata tara Ungrovlahiei, fiul marelui si preabunului Radul Voievod, da domnia mea aceasta porunca a domniei mele acestor oameni, anume Neacsul si fratele sau Oancea a lui Nan cu fratii sai (...) si cu fii lor ca sa le fie ocine in Popesti, oricat li se vor alege partea lor, pentru ca le este veche si dreapta ocina si dedina (...). Si eu am scris in scaunul Bucuresti, luna martie, 25 zile, anul 7053 (1545). Io Micea Voievod, din mile lui Dumnezeu, domn".

Prin hrisovul lui Alexandru Voievod, din anul 1572, aprilie 25, se intareste lui Stanislav stapanire peste mosia Popesti. Alt document, datat 1608, aminteste de Popesi cu ocazia unei intariri de ocina: "1608 (7116) Mai 29, Targoviste - Radu Voievod intareste ocina la Popesti, parte lui Dragomir si a fratelui sau Bogdan din Liciori din camp, padure, apa, vaduri de moara, vie si tot hotarul cu 200 sapri gata".

Referitor la numele satului, in traditia populara se pastreaza doua versiuni: prima, precum ca denumirea de Popesti ar veni de la cuvantul popa - popi - Popesti. Aceasta versiune este sustinuta de faptul ca inca cu mult timp inainte de anul 1700 exista in Satul Runcu un schit, al carui pamant din jur era lucrat de popi (calugari) si de oameni de prin imprejurimi, carora locuitorii satelor vecine le spuneau "oamenii popilor" si de aici popisteni - Popesti. A doua versiune sustine ca denumirea ar veni de la cuvantul "popas", loc de odihna pentru drumetii carausi care faceau legatura dintre Muntenia si Moldova.

Date generale

Sate componente

Popesti, satul resedinta a comunei, si cel mai mare dintre sate, se afla asezat pe malul drept al Paraului Oreavul, cu intindere peste drumul european E85. Tot terenul este inclinat intr-o panta dulce, inclinarea fiind mai pronuntata in directia Terchesti-Runcu. Sus, pe magura Runcului, se desfasoara panorama campiei departe la orizont, spre sud-est, unde, in zilele senine se pot distinge Muntii Dobrogei.

Terchesti-ul este asezat pe Raul Ramna, in partea cea mai inalta a comunei, viile intinzandu-se aici pana la poalele padurii. Este considerat, pornind de la vechimea sa arheologica, a fi cea mai veche asezare de pe aceste meleaguri podgorene.

Runcu, cel mai mic dintre sate, se afla asezat in partea dreapta a Oreavului, intre cele doua sate mai mari - Popesti si Terchesti. Astazi a disparut din nomenclatura, fiind asimilat de catre Satul Popesti